Латвійський режисер звинуватив Путіна у безчесній поведінці

До теми

Культура — Катерина Сліпченко, сьогодні , 08:24 3

фото english.komische-oper-berlin.de

Президент Росії Володимир Путін відвідав виставу «Оповідання Шукшина» у Театрі Націй, постановником якої є латвійський режисер Алвіс Херманіс. Нагадаємо, Херманіса було внесено до «чорного списку», режисерові заборонили в’їзд в Росію. Путін після вистави вийшов на сцену і виголосив промову. У відповідь на це Херманіс виступив із заявою, в якій звинуватив президента Росії у безчесній поведінці, повідомляє Delfi.ru.

Режисер стверджує, що президент Росії вийшов на сцену і виголосив «пропагандистську промову, в якій спробував зробити своїм ідеологічним союзником письменника Василя Шукшина, якого давно вже немає в живих і у якого немає можливості чинити опір цій маніпуляції».

«Добре знаючи біографію і творчість Шукшина, сильно сумніваюся в тому, що письменник став би спільником Путіна, якби він дожив до подій наших днів. Почнемо з того, що його батька в 1933 році спочатку заарештували, а потім розстріляли чекісти. У його літературних роботах між рядками відчувається досить негативне ставлення до радянської влади (наскільки це дозволяла цензура того часу», — вважає Херманіс.

«Шукшин втілював найкращі риси російської людини… Ніколи не повірю, що він підтримав би і приєднався б до радянської люмпенізованої психоделії, яка зараз домінує в російському суспільстві, і яку Путін намагається упакувати як відродження російської духовності. Останнім часом ідеологи Путіна в своїх публікаціях регулярно намагаються виставити своїми союзниками вже давно померлих класиків російської культури, починаючи з Пушкіна і закінчуючи Висоцьким. Це безчесна тактика, і точно так само не по-чоловічому діяв Путін щодо Шукшина 4 листопада», — зазначає режисер.

«Ніхто в світі не заперечує того, що у російської культури велика історія, але ці давно померлі люди не мають ніякого зв’язку з антиросійською ідеологією Путіна. Те, що президент Росії відвідує спектакль, режисер якого рівно місяць тому був включений до «чорного списку» цієї країни, звичайно, лише доводить те, що в Кремлі зараз права рука не знає, що робить ліва. Це свідчить про неузгоджену поведінку, яка небезпечна саме тому, що вже не логічно. Як зламана іграшка, рухи якої вже не можна прогнозувати», — пише Херманіс.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter