%d1%83%d0%b3%d0%be%d1%80%d1%86%d1%96-%d1%83%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%97%d0%bd%d0%b8

Угорці України. Хто вони?

Угорці України. Хто вони?

Експедиція Ukraїner продовжила серію документальних історій про нацспільноти України. Прем’єра нещодавно відбулася на YouTube-каналі медіапроєкту. У першому відео нового кола йдеться про угорців — одну з найчисельніших національних спільнот, що почала формуватися на цих теренах ще у Х столітті.

«До угорців в Україні міцно прикріпився стереотип сепаратизму. Це перша історія, яку ще до прем’єри на YouTube закидали негативними коментарями, хоч явно не читали і не дивилися. Без сумніву, агресивна позиція самої Угорщини впродовж багатьох років «допомогла» у формуванні як стереотипу, так і реальних сепаратистських настроїв. Але повірте — україноцентрична «какая разніца» не менш небезпечна за совковоцентричну. У цій історії ми зняли чудовий угорський театр, що представляє Україну за кордоном, і військового, що пішов на Донбас захищати нас із вами», — зазначає Богдан Логвиненко, автор проєкту Ukraїner.

Нині понад 150 тисяч угорців мешкають у кількох прикордонних районах Закарпаття. Берегове — одне з міст, де угорська ідентичність та історична спадщина сьогодні найбільш відчутні. Тут діє угорський інститут, численні угорські гімназії та школи, бібліотеки, музей, будинок культури, дитяча школа мистецтв і єдиний в Україні угорський театр. Місцеві мешканці живуть за двома годинниками — з часом українським та угорським (центральноєвропейським), відзначають і українські, й угорські свята. Звідси до Будапешта — майже 300 км, тоді як до Києва — 800 км.

Більше про життя угорців в Україні — у відеоісторії: 

26 липня 2020р.

Теги: угорці, Закарпаття