На Закарпатті голови РДА послали “губернатора” Губаля

Жоден з закарпатських голів РДА не піддався на тиск новоспеченого голови Закарпатської ОДА Василя Губаля, який є ставлеником клану Балог і не написав заяву на звільнення.

Новий «губернатор» почав роботу з кадрових чисток усіх «неугодних».

Ще півбіди, що серед них частина, як він сам заявив, тих, хто працював за часів Януковича (хоча і їх погодила громадськість, зваживши на професіоналізм); дивнішим виглядає те, що непідходящими Губалю виявилися навіть ті люди, котрі були активістами й підтримували Революцію гідності, а при призначенні на свої посади пройшли погодження Майдану.

Ця ситуація викликала неабияке обурення серед закарпатців.

Другий тиждень триває епопея з кадровими чистками в Закарпатській ОДА – новопризначений «губернатор», який із перших днів повчає, що так його називати не треба, відразу почав активно готуватися до парламентських виборів і, відповідно, звільняти людей на тих посадах, завдяки яким можна застосувати адмінтиск. Щоб поставити своїх. Першими «полетіли голови» начальників управлінь освіти й медицини, управління промисловості (про це ми писали в попередньому номері). Відтак взявся Губаль за голів районів – саме тих, котрих так довго обирала та погоджувала після Революції гідності громадськість кожного району. До речі, «безголовим» районам жилося тоді вкрай важко – без зарплат та вирішення нагальних проблем. Зараз, схоже, Губаль вирішив повторити ситуацію. Причому жодних поважних причин для звільнення голів не назвав. Принаймні так кажуть самі голови.

Приміром, із редакцією поспілкувався керівник Міжгірщини Андрій Шекета. Громада краю добре

знає його як активіста, котрий неодноразово відстоював принципи справедливості та верховенство права. Він підтвердив, що голів РДА зібрав новий керівник області й наказав усім писати заяви на звільнення, мовляв, прийшла нова політична команда, а ви не є її представниками. «Цей факт вважаю негативним не тому, що мені потрібна ця посада, а тому, що виключно політичний підхід до таких питань не може бути корисним для якогось системного розвитку, – каже А. Шекета. – Так, комусь із голів вдалося за цей час більше зробити, комусь – менше, але загалом державна система працювала! Тільки розібратися в стані справ кожному з нас – це вже був титанічний труд. Ми розібралися, і навіть асфальтували дороги, відкривали нові групи в дитсадках, ремонтували об’єкти. Скажімо, на Міжгірщині на час, коли мене призначили на посаду, борг лише по зарплаті становив близько 6 мільйонів, його погасили. Ясно, що й недопрацювання знайдуться в кожного. Але не можуть бути всі настільки погані, щоб усіх в один день одним розчерком пера знімати. Це означає, що ніхто навіть не намагався з’ясовувати, справлялися з роботою ці люди чи ні. Головною причиною була політика й наближення парламентських виборів. Якнайкрасномовнішим підтвердженням цього стало звільнення з посади Берегівської РДА Іштвана Петрушки, який зареєстрований кандидатом у ВР. За законом він мав піти у відпустку, а його звільнили. Така поспішність вкотре доводить: усі дивляться тільки на вибори.

І ще поясню, чому голови не сприйняли ультиматуму. Розмова «губернатора» була побудована так: ви всі молодці, прийшли на посаду в найважчий період, були політичними камікадзе, але беріть листочки й пишіть заяву. Можливо, через місяць після призначення, коли я зрозумів, що це за робота, сам був готовий писати заяву – бо ця робота не приносить щастя. Але просто піти – означало б втекти від відповідальності, зрадити громаду. Я так не зробив. Певна річ, усупереч указу глави держави ніхто працювати не буде. Але якщо Президент вважає, що ми не повинні займати ці посади, то хай вкаже причину».

Голова Ужгородської РДА Марія Коваль-Мазюта каже так само: якщо буде указ – піде, але наразі не розуміє, чому їх без причин усіх звільняють. «Є якесь відчуття жалю чи що? Нас же справді обирала громада, нам доручили керувати районами не тоді, коли треба було ділити бюджет, а посеред року і в час, коли необхідно було титанічно працювати, в умовах війни вирішувати проблеми, без газу готуватися до зими. Ми все це пройшли з честю, то чому зараз ми не потрібні?»

Іштван Петрушка

, який нині де-факто в. о. голови Берегівської РДА, а де-юре – невідомо, в якому статусі, так прокоментував ситуацію: «Я на сьогодні указ на руки не отримав, а прочитав його на сайті Президента, як і всі ви. Сказати, що не очікував цього, не можу. Я йду в команді «Народного фронту» і є кандидатом у народні депутати в 73-му окрузі. До речі, я не знаю, за що мене зняли з посади».

Екс-голова Закарпатської ОДА Валерій Лунченко з приводу цього всього теж висловився: «Однозначно, що звільнення чи призначення

людей на посади голів районів – виключно компетенція голови ОДА. Але, як на мене, він мав прислухатися до думки мешканців того чи іншого району, як робила наша команда. Ми свого часу керувалися не власними амбіціями чи інтересами, а виключно бажанням жителів району бачити на посаді очільника ту чи іншу людину».

Але, вочевидь, зараз погодження з районами не буде. Мовляв, погралися в революцію – і досить…

Сам новоспечений голова Закарпатської ОДА підтвердив, що голів районів попросив звільнитися. Пояснив це так: «Я пам’ятаю, як після Революції гідності призначали голів РДА. І пам’ятаю 2005 рік, а са¬ме перші 100 днів президентства Ющенка. Вже тоді всі призначені ним керівники почали гратися у вибори. І до чого це призвело?» Такою фразою Губаль прирівняв чиновників, яких призначав політик Ющенко, з тими, кого нині обирала з-поміж себе і призначала громада. Погодьтеся, якесь неадекватне порівняння, явно образливе для громадськості, майданівців і всіх тих, хто виборював право на нове життя власною кров’ю…

І насамкінець: на питання журналістів, чому він звільняє голів, яких погоджував Майдан, Губаль відповів: мовляв, хоче викорчувати старий сад. З його логіки виходить, що за кілька місяців може прийти новий «губернатор», котрий теж захоче садити новий сад. Так той сад ніколи не виросте…

“Закарпатська правда”

По материалам http://www.trubyna.org.ua/

Новини Ужгорода