%d0%b6%d1%83%d1%80%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d1%96%d1%81%d1%82%d0%b8-%d0%b2%d0%b8%d1%8f%d0%b2%d0%b8%d0%bb%d0%b8-%d1%83-%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%96%d0%b2%d1%81%d1%8c%d0%ba%d0%be-2

Журналісти виявили у виноградівського чиновника російський слід і "недооцінені" елітні квартири в декларації

Журналісти виявили у виноградівського чиновника російський слід і "недооцінені" елітні квартири в декларації

14 квітня поточного року у Виноградові відбувся «силовий» конфлікт за участі колишнього першого заступника ексголови Закарпатської ОДА Олександра Ледиди і екснардепа від Партії регіонів Івана Бушка та, як зазначали місцеві ЗМІ, неназваного «політтехнолога». Останній в заяві до міліції звинуватив І.Бушка у побитті.

Як тоді з’ясувало Закарпаття онлайн, ображеним заявником виявився Артур Шерегі, котрий, справді, у 2012 році брав участь у виборчій кампанії до парламенту самого І.Бушка в статусі громадянина Російської Федерації.

Нині Артур Шерегі працює на посаді директора комунального підприємства Виноградівської міської ради «Центр інвестицій та розвитку». І в цій іпостасі зацікавив виноградівських журналістів Олену Мудру та Андрія Гепенка. В ході журналістського розслідування останні натрапили на елітну нерухомість та «російський слід» А.Шерегі.

Сам Артур Шерегі, як зазначається, з журналістами на цю тему спілкуватися відмовився.
 

Недооцінені квартири в Ужгороді

Журналісти дослідили декларацію Артура Шерегі і виявили, що активи декларанта в десять разів перевищують його доходи.

Так, для наявних в його декларації п’яти квартир в НАЗК подані наступні дані по вартості:

1. квартира площею 45 м.кв. за адресою місто Ужгород, площа Богдана Хмельницького, будинок 2б, квартира 8, вказана вартість 80 500 гривень (за курсом НБУ станом на 04.06.2020 року – це 3 009 $).

2. квартира площею 38,3 м.кв. за адресою місто Ужгород, Слов`янська набережна, будинок 1, квартира 59, вказана вартість 74 494 гривень (або 2 785 $).

3. квартира площею 40,3 м.кв., за адресою місто Ужгород, Слов`янська набережна, будинок 1, квартира 54, вказана вартість 78 384 гривень (або 2 930 $).

4. квартира площею 65,2 м.кв., за адресою місто Ужгород, площа Жупанатська, будинок 1, квартира 13, вказана вартість 424 060 гривень (або 15 852 $).

5. квартира площею 57 м.кв., за адресою місто Ужгород, площа Жупанатська, будинок 1, квартира 2, вказана вартість 347 557 гривень (або 12 992 $).

Журналісти поцікавилися, скільки коштує ця нерухомість на ринку сьогодні і яким би був дохід від здачі квартир в оренду. За оцінкою ріелторів Ужгорода, вартість квартир, вказаних у декларації Артура Шерегі, може бути в рази вища:

1. На площі Богдана Хмельницького — 41-43 тисяч $.

2-3. На Слов’янській набережній — 36-38 тисяч $.

4. На Жупанатській площі — 63-65 тисяч $.

5. Ще одна на Жупанатській площі — 55-57 тисяч $.

Вартість оренди подібних квартир коливається від 6-ти до 7-ти тисяч гривень в місяць без урахування комунальних послуг.
 

Корпоративні права на російські фірми

Корпоративні права Артур Шерегі вказує лише в одній із своїх декларації. 10 січня 2020 року він реєструє Торговий дім «ЄВРОПЕТ Україна», де йому належить 75% від загального капіталу.

Журналісти виявили, що, принаймні, до грудня 2019 року Артур Шерегі також значився одним із засновників ТОВ «Центр соціального прогнозування і маркетингу» в Росії, де йому належала частка в 50%. Зміни даних компанії по відношенню до директора КП датовані 17 грудня 2019 року. Джерелом даних вказаний Єдиний Державний реєстр юридичних осіб Російської Федерації.

Окрім того, за інформацією, отриманою журналістами від російських колег, у 2010-2013 роках Артур Шерегі міг виконував обов’язки директора російської державної установи «Центр соціологічних досліджень», яка займалась науково-дослідними роботами, у тому числі, на замовлення уряду РФ.

Дізнатись що-небудь в Артура Шерегі з приводу бізнесу в Росії не вдалося. Ці питання, як і питання по закупівлі послуг комунальним підприємством, він не мав часу прокоментувати.

Утім, Закарпаття онлайн писало про російський слід в біографії Артура Шерегі ще 4 роки тому.

Це було пов’язано з тим, що, як вказували журналісти порталу, особа А.Шерегі, який несподівано вигулькнув при новій владі на Виноградівщині, потребувала певної деталізації.

Зокрема було акцентовано на тому, що навесні 2014 року, на піку агресії Росії в Україні, Закарпаття онлайн опублікувало інформацію про те, що політтехнологом, громадянином Росії Артуром Шерегі, який є уродженцем Виноградівщини, було розповсюджено пропагандистську дезінформацію про те, що, начебто, 24 квітня на Закарпатті буде оголошено створення незалежної республіки. На той час А.Шерегі був засновником та модератором сайту «Нове Закарпаття», через який з Росії поширював інформацію, яка мала на меті дестабілізувати ситуацію на Закарпатті. Саме з подачі цього маловідвідуваного електронного ЗМІ «сенсацію» поширили ряд непрофесійних і неперебірливих закарпатських мас-медіа.

За офіційними даними, на той час родина Шерегі в Росії володіла десятками автомобілів. А сам Артур Шерегі та його батько очолювали Московський Центр соціального прогнозування та маркетингу, звинувачений в масштабному розкраданні коштів держбюджету в Росії.

Відповідно до інформації, поширеної А.Шерегі, заява про проголошення незалежності Закарпаття мала бути приурочена до чергової річниці з дня народження Олександра Духновича, за версією А.Шерегі – одного з основоположників русинського руху на теренах Закарпаття. У цьому контексті йшлося про, начебто, активізацію в області радикальних угруповань – націоналістичних «русинських» організацій «Карпатороси» і «Кротон», «які виступають за проведення референдуму про вихід Закарпаття зі складу України і відновлення русинської держави «Карпатська Україна».

Вся ця діяльність абсолютно респондувалася з ініційованими в Російській Федерації планами по дестабілізації Закарпаття, що буквально в той час стали відомими громадськості в контексті масштабного скандалу у «справі Суркова».

Закарапаття онлайн

09 червня 2020р.

Теги: Шерегі, політтехнолог