Едуард Леонов прочитав лекцію студентам УжНУ

29 квітня 2014 року народний депутат України Едуард Леонов прочитав майбутнім юристам і політологам Ужгородського національного університету лекцію “Сучасна суспільно-політична ситуація в Україні та Криму”.

За час перебування в області з ознайомчим візитом, починаючи з 26 квітня народний депутат України, уповноважений парламентської фракції ВО “Свобода” на Закарпатті Едуард Леонов удруге поспілкувався з ужгородцями.

Спершу свободівець прочитав лекцію студентам юридичного факультету, під час якої розповів про роботу українського парламенту у форматі тимчасової коаліції. Для майбутніх юристів він пояснив правову колізію в управлінні державою і шлях її розв’язання. “Ми змушені перебувати у такому складі коаліції, щоби забезпечити роботу парламенту. Нині це напівбоєздатний орган, який кожне рішення важко народжує. Ескалація конфлікту розпочалася 16 січня 2014 року, коли були проголошені злочинні закони Олійника і Колєснічєнка. Тоді Верховна Рада вже не могла існувати як легітимний орган, пролунали перші постріли на Майдані і під керівництвом Руслана Кошулинського розпочалася робота парламенту з делегітимізації влади Януковича. Таким чином вдалося скасувати сумнозвісну постанову Конституційного Суду, яка повернула Конституцію України 2004 року”, – розповів народний депутат.

Едуард Леонов зупинився на проблемі обмежености повноважень в. о. Прокурора України Олега Махніцького, що не дає можливости покарати багатьох сепаратистів та корупціонерів. Він зазначив, що суспільство оновлює принципи побудови держави у форматі нової Конституції України. Цей процес складний і якщо в окремих випадках не діяти засобами прямої дії, навіть у Верховній Раді, можна втратити державу. З приводу нарікань на свободівців щодо бійок у парламенті Едуард Леонов розповів, що після останнього випадку, коли Симоненку не дали пропагувати сепаратизм на трибуні, націоналісти мусили писати письмову гарантію, що більше не будуть бити комуністів і “регіоналів”. “Ми змушені були це зробити, бо ті відмовлялися ходити на роботу. Це кумедний випадок, але він характеризує теперішню ситуацію у Верховній Раді”.

Свободівець розповів, яку систему влади пропонує фракція “Свободи” на президентських виборах, в якій всенародно обраний Президент водночас очолює уряд: “Ми маємо також унікальну ситуацію, коли в оновленому суспільстві можемо швидко подолати корупцію шляхом реформ і очищення силових структур. Для цього потрібні нова Конституція і закон про люстрацію. “Свобода” виступає за те, щоби рівень влади дорівнював рівню відповідальности, щоб народ обирав і відкликав суддів”.

Едуард Леонов відповів на запитання студентів щодо постанови щодо допомоги сім’ям Небесної сотні, яку ухвалили в парламенті. Однак уряд ще не представив цю програму, бо Комітет ВРУ з питань соціяльної політики налічує тільки сім осіб і не може ухвалити рішення – “регіонали” відверто не хочуть затвердити таку програму для постраждалих сімей на Майдані.

Значна частина запитань майбутніх юристів і політологів стосувалася Криму, його повернення в лоно України: “Боєздатна армія, модернізація її озброєння, визнання міжнародними спільнотами та вибух громадянського суспільства в Криму – це ті складові, які дуже швидко вирішать проблему українського Криму. Татари як корінний народ можуть себе реалізувати тільки в унітарній Україні, а Росія прирече їх на асиміляцію”.

Насамкінець свободівець закликав молодь Закарпаття активно включатися в державне життя України та голосувати за Олега Тягнибока на президентських виборах.

    Прес-служба Закарпатської обласної організації ВО «Свобода»

По материалам http://www.trubyna.org.ua/

Новини Ужгорода