%d0%b3%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b1%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%bd%d1%81%d1%8c%d0%ba%d0%be%d1%97-%d0%be%d1%82%d0%b3-%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%be%d0%b2%d1%96%d0%bb%d1%8c%d0%bd%d0%bequot-2

Голова Баранинської ОТГ "самовільно" відмовив підприємцям у пільзі по єдиному податку на час карантину (ДОКУМЕНТ)

Юрій марусяк
Юрій марусяк

Про це Закарпаття онлайн повідомили джерела у депутатському корпусі ОТГ.

У своєму зверненні представники місцевого малого бізнесу висловили стурбованість ситуацією, що склалася в підприємницькому середовищі у зв’язку з вимушеним карантином. Як зазначається у документі, «переважна більшість ФОП втратила можливість вести підприємницьку діяльність з 17.03.2020, але за час простою вимушені будуть заплатити Єдиний податок та збори за найманих працівників у повному обсязі».

У контексті змін, прийнятих Верховною  Радою України у Законі України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку  з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19)» від 30.03.2020 , підприємці, чия діяльність сприяє наповненню бюджету Баранинської ОТГ, просили місцеву владу «звернути увагу на пункт 52-6 підрозділу 10 Розділу ХХ Податкового Кодексу України, згідно з яким органам місцевого самоврядування у 2020 році надається право прийняти рішення про внесення змін до прийнятого рішення про встановлення місцевих податків та/або зборів щодо зменшення ставок єдиного податку».

У цьому самому контексті наприклад Львівська, Ужгородська, Житомирська міські ради звільнили від сплати єдиного податку на час карантину ФОПів 1 і 2 груп.

Відповідно, підприємці, чий бізнес зареєстровано в Баранинській ОТГ, у цих нелегких умовах також розраховували на підтримку «своєї» місцевої влади.

«З метою попередження тотального колапсу підприємств, звертаємося до вас із наступним проханням:

1. Розглянути питання зменшення ставок єдиного податку для підприємців 1 та 2 групи платників єдиного податку,що обрали спрошену систему оподаткування

* на період карантину,для тих підприємців,які не здійснюють свою основну діяльність, встановити ставку єдиного податку 0

* після закінчення карантину на пів року встановити  для першої групи  ставку 5% від прожиткового мінімуму, а для другої групи -10% від мінімальної заробітної плати», — йдеться у зверненні.

Однак, як вказують джерела Закарпаття онлайн, керівництво Баранинської ОТГ по суті самочинно прийняло рішення відмовити підприємцям у цьому проханні і, відповідно до цього, відверто зманіпулювало передбаченим чинним законодавством порядком розгляду відповідного звернення, в кінцевому підсумку надавши заявникам формальну відписку.

Як повідомляє джерело Закарпаття онлайн в депутатському корпусі ОТГ, звернення підприємців хоча й було формально передане профільній депутатській комісії, по суті нею навіть не розглядалося.

В аналогічний спосіб заява, яка не була винесена окремим пунктом порядку денного сесії, що відбулася 12 травня, а формально значилася в пункті «Різне», депутатами навіть не розглядалася.

Тим не менше, за підписом голови Баранинської ОТГ Юрія Марусяка заявникам було надано формальну відписку, вся суть якої була сформульована в останньому реченні: «Отже, податковим кодексом України не передбачена зміна ставок єдиного порядку в межах поточного бюджетного періоду».

Тобто, керівництво та юристи вказаних вище міськрад і багатьох інших органів влади в Україні можливість внесення таких змін бачили, а тому зробили відповідальні кроки назустріч малому бізнесу, що зазнає значних збитків і опинилося на межі виживання в умовах тривалого карантину, а голова Баранинської ОТГ Юрій Марусяк, який, по суті, взяв на себе персональну відповідальність у цьому контексті, вважає протилежно. Нехтуючи, при цьому, передбаченим законом порядком розгляду цього питання та думками фахівців і депутатів, які могли б прозвучати в порядку дискусії при розгляді цього питання у профільній комісії та на сесії.

У підсумку, підприємці Баранинської ОТГ опинилися не просто в складних обставинах виживання в умовах карантину, а й, додатково, у не рівних конкурентних умовах з малим бізнесом того ж таки Ужгорода, з яким безпосередньо межує Баранинська ОТГ.

Що, цілком очевидно, зрештою ще може негативно позначитися як на дохідній частині бюджету громади, інтересами якої, начебто, керувався Ю.Марусяк, так і на ставленні представників малого бізнесу, їх родин та найманих працівників до керівництва баранинської ОТГ в контексті близьких виборів до місцевих органів влади.

27 травня 2020р.

Теги: Баранинська ОТГ, Марусяк, підприємці, карантин