В Ужгороді посеред зими літає екзотичний кільчастий папуга (ФОТО, ВІДЕО)

В Ужгороді посеред зими літає екзотичний кільчастий папуга (ФОТО, ВІДЕО)

Час від часу тропічного, теплолюбивого птаха бачать у різних частинах міста, але здебільшого його осідком є проспект Свободи, де він буває найчастіше

Журналіст Закарпаття онлайн сьогодні знайшов птаха саме в цій частині Ужгорода, на вершечку високого дерева між двома проспектівськими «хрущовками». Папуга обгризав на гілці бруньки, які наразі, ймовірно, є його основним кормом, і час від часу досить голосно кричав.

Далі птах перелетів на балкон верхнього поверху багатоповерхівки.

Судячи з дописів у соцмережах, цей папуга живе в Ужгороді вже кілька тижнів. А ще до того цього птаха начебто бачили у селі Великі Геївці.

Птах не ручний і тримається осторонь від людей.

«Судячи з усього, йдеться про кільчастого папугу (Psittacula), ймовірно — китайського кільчастого, тобто птаха з зеленим оперенням крил і спини, сірими грудьми і «обличчям», та червоним дзьобом. Назву «кільчастий» він отримав через чорне кільце на шиї. Це птах з південно-західного Китаю та прилеглих районів північно-східної Індії. Тобто, з тропічних лісів. Те, що йому вдалося пережити короткочасні доволі сильні морози, все само по собі чудо. Наступних він може не пережити. Тим більше, що вже має бути ослаблений холодом і відсутністю повноцінної їжі. Його рятує те, що до раціону китайських кільчастих папуг входять вегетативні частини рослин. І бруньки, які набухли під час теперішнього відносного тепла, теж.
Судячи з того, що він не йде до людей, це, швидше всього, птах вольєрного утримання. Або просто не ручний. Був би прирученим, то вже б тулився до людей і його б уже впіймали», — розповідає власник ужгородського екзотаріуму «Акваріум» Олег Диба.

Він вважає, що в такій ситуації шанси впіймати екзота дорівнюють практично нулю. Хіба що той з часом виснажиться і спуститься на землю. Але варто побажати гарному птахові якось дотягти до теплої весни, до якої залишилося не так уже й багато.

05 лютого 2021р.

Теги: папуга, Ужгород