%d0%b2%d1%96%d0%b4%d0%bf%d1%96%d0%b0%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%b2-%d1%83%d1%80%d1%8f%d0%b4%d0%be%d0%b2%d0%be%d0%bc%d1%83-%d0%ba%d1%83%d1%80%d1%94%d1%80%d1%96-%d0%ba%d0%be%d0%bc-2

Відпіарена в "Урядовому кур'єрі" компанія Ковача-Андріївих-Ледиди тепер планує знищити ГЕСами ще дві річки в Лугах на Рахівщині

Відпіарена в "Урядовому кур'єрі" компанія Ковача-Андріївих-Ледиди тепер планує знищити ГЕСами ще дві річки в Лугах на Рахівщині

Про це повідомляє журналіст Олена Мудра.

Про свої наміри в «РЕНЕР» заявили, розмістивши Повідомлення про планову діяльність в Єдиному реєстрі ОВД вчора, 26 червня. Проведення громадських слухань ще не анонсували.

Як акцентує автор публікації, у Повідомленні про планову діяльність в розділі  про можливий вплив на довкілля забудовники відзначають такі «позитивні фактори», як збільшення надійності протипаводкого захисту населених пунктів та відновлення пошкоджених берегів і берегоукріплень (це на Рахівщині, яка цього тижня пережила паводки, і  селі), та збільшення рибних запасів згаданих річок  (у цьому контексті стала очевидною мета нещодавньої піар-статті про зариблення річок Закарпаття «РЕНЕРом», розміщеної в офіційному «Урядовому кур’єрі»).

Згідно з реєстрами, енергетична компанія належить до «Групи родини Ковач». Ключова фігура — Сергій Ковач, син ексголови ПАТ «Закарпаттяобленерго» та народного депутата 7 скликання від «Партії регіонів» Василя Ковача.

Через низку афільованих компаній до «РЕНЕР» також мають відношення родина братів Андрія та Богдана Андріївих (Богдан Андріїв — міський голова Ужгорода) та родина ексголови Закарпатської ОДА Олександра Ледиди.

Наразі родинам Ковач-Андріїв-Ледида вже належать 6 малих ГЕС: одну на річці Красношурка (село Красна, Тячівщина), дві на річці Шипіт (село Тур’я Поляна, Перечинщина), дві на річці Брустурянка (село Лопухово і селище Усть-Чорна, Тячівщина), одна на річці Яновець (село Руська Мокра, Тячівщина).

Компанія фігурувала в кількох журналістських еко-розслідуваннях про численні природоохоронні порушення, на які йдуть власники, що будують малі ГЕСи, заради заробітку на «зеленому тарифі»:

Хто заробляє за «зеленим тарифом» на річках Закарпаття? (ДОКУМЕНТИ)

Заробіток на «чистій енергетиці»: хто на Закарпатті лобіює будівництво малих ГЕС на річках Карпат

На Закарпатті селяни невдоволені сусідством із міні-ГЕС та нарікають на інвестора через невиконання обіцянок (ФОТО)

Раніше Закарпаття онлайн писало про проблему, яка виникла з найвищим в Європі «зеленим тарифом», гроші від якого текли в кишені окремих осіб, підвищуючи вартість електроенергії для всіх громадян України. У підсумку уряд підписав ВДЕ-меморандум з виробниками «зеленої» електроенергії.

28 червня 2020р.

Теги: РЕНЕР, Луги, Ковач, Андріїв, Ледида