%d0%b1%d1%96%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b3%d0%b8-%d1%83%d0%b6%d0%bd%d1%83-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%be%d0%bc-%d0%b7-%d1%80%d1%83%d0%bc%d1%83%d0%bd%d1%81%d1%8c%d0%ba%d0%b8%d0%bc%d0%b8-%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b5-2

Біологи УжНУ разом з румунськими колегами досліджують геноми мешканців прикордонної зони України та Румунії (ФОТО)

Біологи УжНУ разом з румунськими колегами досліджують геноми мешканців прикордонної зони України та Румунії (ФОТО)

Нещодавно біологи УжНУ разом з колегами Західного університету ім. Васіле Голдіша (м. Арад, Румунія), філія Сату-Маре виграли ґрант на геномні дослідження населення прикордонної зони України та Румунії, який спонсорується спільною операційною програмою Румунія – Україна 2014–2020 за кошти Європейського Союзу.

При виконанні проєкту взято біозразки в 150 добровольців, корінних жителів Закарпаття, для дальшого вивчення їхнього геному, виявлення мутацій, що впливають на захворювання та інші функції організму, а також свідчать про походження й генетичну структуру людської популяції закарпатців у контексті світових популяцій людей.

За словами деканеси біологічного факультету Ярослави Гасинець, реалізація проєкту транскордонного співробітництва між Україною та Румунією «Партнерство для геномних досліджень в Україні та Румунії» стане серйозним поштовхом розвитку новітніх студій у сфері генетики, геноміки та біоінформатики на біологічному факультеті, а також дозволила суттєво поліпшити лабораторно-дослідницьку базу сучасним дороговартісним устаткуванням. Вже сьогодні новостворена лабораторія геномного різноманіття та молекулярно-генетичних досліджень підрозділу має повний спектр устаткування для виділення та аналізу нуклеїнових кислот, проведення ПЛР та електрофорезу білків і нуклеїнових кислот.

У рамках проєкту днями на біологічному факультеті УжНУ відбувся науково-практичний семінар, який провела лікарка, провідна дослідниця проєкту Христина Щубелка. Мета семінару – ознайомити викладачів і студентів факультету з методикою виділення ДНК людини.

07 вересня 2020р.

Теги: біологи, геноми, дослідження