%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%bf%d0%bf-%d1%82%d0%b8%d1%81%d0%b0-%d1%80%d0%be%d0%b7%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d1%81%d0%bf%d0%be%d1%80%d1%83%d0%b4%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%bd%d1%8f-2-%d1%82-2

На КПП "Тиса" розпочали спорудження 2 туалетів за 8,5 млн грн (ВІДЕО)

На КПП "Тиса" розпочали спорудження 2 туалетів за 8,5 млн грн (ВІДЕО)

За проєктом на нього спрямують 4 мільйони 200 тисяч гривень. Ще один туалет мають побудувати на в’їзді до України за 4 мільйони 300 тисяч. Вбиральня на українському боці не працювала майже два роки через ґрунтові води, які її затоплювали.

Нову вбиральню роблять на місці старої. Загальна площа туалету на виїзді з України буде понад 75 квадратних метрів, розповів бригадир Любомир Яніцький. За його словами, облаштування вбиральні буде сучасним: з пеленальною кімнатою, де зможуть перебувати дві мами.

«Чоловічих – три туалети. Жіночих – чотири, — сказав бригадир. — Технічна зона є. Ну до кінця року, можливо, вже другий будемо починати».

За словами начальника управління інфраструктури закарпатської митниці Сергія Дурана, будівельники демонтували стару вбиральню, залили перекриття і почали монтувати стіни. Посадовець розповів, що у вбиральнях передбачено зробити антивандальні рукомийники, антивандальні туалети.

«Вартість одного антивандального туалету — близько 40 тисяч гривень, — пояснив Сергій Дуран. — Тобто ви можете це все порахувати. Окрім того, воно є все в кошторисі. Проєктно-кошторисною документацією було передбачено 4,2 та 4,3 мільйони гривень на один туалет із одного боку, а також на туалет в’їзного напрямку в Україну. Наразі в нас є наявно 2,2 мільйони на один туалет і 2,1 мільйони гривень на інший туалет. Ми очікуємо дофінансування або здійснюватимемо переміщення грошей, щоб один виконати повністю».

Голова ОДА Олексій Петров 6 серпня в програмі «Звіти наживо» на Суспільному Закарпаття сказав: вбиральні на КПП «Тиса» не починали відновлювати через затримку тендеру з технагляду та передачу землі зі старої структури ДФС до нової — Держмитслужби.

«Інженерний об’єкт достатньо складний тому, що він був двоповерховий, — сказав голова Закарпатської ОДА. — Там є високі поверхневі води, які заливають цей майданчик. Відповідальність за кошторис, який в проєктно-кошторисній документації, несе експертиза. Ані питання кошторису, ані питання раціональності використання — це не моя зона відповідальності і навіть не митниці. У нас є технічний нагляд, і в нас є експертиза, яка проводить оцінку».

За словами Сергія Дурана, ці два туалети на КПП «Тиса» відновлюють за кошти бюджету. Зі спецфонду на розбудову прикордонної інфраструктури закарпатської Держмитслужби мають спрямувати понад 8 мільйонів гривень.

08 серпня 2020р.

Теги: туалет, Тиса