%d1%83-%d1%81%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d1%96-%d1%80%d0%be%d0%b7%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b8-%d0%b1%d1%8e%d0%b4%d0%b6%d0%b5%d1%82%d1%83-%d1%83%d0%b6%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b0-%d0%bc%d0%b0-2

У справі розтрати бюджету Ужгорода майже на 1 млн прокуратура ввійшла в зговір з підозрюваним – правозахисник

У справі розтрати бюджету Ужгорода майже на 1 млн прокуратура ввійшла в зговір з підозрюваним – правозахисник

Як повідомляє громадський правозахисник Віталій Грегор, прокуратура Закарпаття вирішила «замнути» справу у розтраті коштів місцевого бюджету в розмірі майже 1 млн грн під час реконструкції площі Кірпи в Ужгороді і тому «зірвала» сьогоднішнє засідання, не забезпечивши явку свого представника.

Днями ужгородськими правоохоронцями було подано клопотання про обрання запобіжного заходу директору Департаменту міського господарства міськради В.Бабидоричу та підряднику приватного товариства «Будівельна компанія «Антрол» В.Петаху, які підозрюються у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст. 191 та ч.1 ст. 366 Кримінального кодексу України, а саме – привласнення, розтрата майна в особливо великих розмірах або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем та службове підроблення.

Після того як дане клопотання слідчого Ужгородського відділення поліції було погоджено процесуальним прокурором Ужгородської місцевої прокуратури і вже подано до суду, того ж дня справу було терміново витребувано прокуратурою Закарпатської області і змінено підслідність.

Як повідомляють джерела в правоохоронних органах, справу було витребувано з метою її фактичного поступового «поховання». А саме, її «штучно» об’єднали з іншим провадженням, де фігурує В.Бабидорич щодо розтрати коштів при реконструкції площі Поштової, де фігурує інший підрядник.

«Усе це унеможливлює обрання 28 травня запобіжного заходу підозрюваним посадовцям, оскільки такий вже був обраний 7 травня в першій справі по Поштовій, де за В.Бабидорича було внесено заставу в 1,5 млн грн. Більше того, такі «об’єднавчі дії» прокуратури значно ускладнить і досудове розслідування обидвох справ, і подальший розгляд обвинувального акту в суді по суті.

Не зрозуміла і позиція оновленого керівництва обласної поліції в даній справі, адже від дискредитованої численними корупційними скандалами облпрокуратури громадськість Закарпаття вже не очікує позитивних зрушень. Адже очевидно, що всі ці дії правоохоронців суперечать основним завданням кримінального провадження щодо забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і могли бути вчинені в інтересах підозрюваного через певну «негласну» домовленість.

Єдиний шлях повернення в правове русло – це знову роз’єднати справи до розгляду в суді «запобіжки» і розслідувати їх виключно окремо. Звісно, це якщо керівництво правоохоронних органів зацікавлене в швидкому розслідуванні цих обидвох справ, а не в їх «похованні», – наголошує правозахисник.

25 травня 2020р.

Теги: Бабидорич, Гаврилюк, підслідність