%d1%83-%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%bf%d0%b0%d1%82%d1%81%d1%8c%d0%ba%d1%96%d0%b9-%d0%be%d0%b4%d0%b0-%d0%b7%d1%83%d1%81%d1%82%d1%80%d1%96%d0%bb%d0%b8%d1%81%d1%8f-%d0%b7-%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%be-2

У Закарпатській ОДА зустрілися з виноградарями та виноробам області (ФОТО)

У Закарпатській ОДА зустрілися з виноградарями та виноробам області (ФОТО)

Обговорено проблемні питання функціонування виноградарської сфери, заслухано пропозиції виноградарів щодо розвитку галузі в області.

В ході розмови директор обласного департаменту агропромислового розвитку Юрій Лесьо наголосив на актуальній інформації для виноробів, яка зможе допомогти в організації та здійсненні їх діяльності, а саме:

1. Щодо визначення основних критеріїв державної програми по фінансовій підтримці заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів продовжено, та внесено зміни у 2020 році до Постанови КМУ від 29 квітня 2015 року №300 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для фінансової підтримки заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів», де передбачено, що компенсація відсоткової ставки за залученими кредитами на конкурсній основі надається суб’єктам господарювання агропромислового комплексу — юридичним особам незалежно від організаційно-правової форми та форми власності.

2. Доведено до відома суб’єктів, що проводять діяльність у галузях садівництва, виноградарства та хмелярства, про наявність діючої програми поточного року. Постановою КМУ від 15 липня 2005 року № 587 затверджено Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для розвитку виноградарства, садівництва і хмелярства. Бюджетні кошти надаються суб’єктам господарювання на безповоротній основі шляхом часткового відшкодування вартості (без урахування податку на додану вартість), побудованих і реконструйованих та прийнятих у період з 1 січня по 30 вересня 2020 року в експлуатацію об’єктів із зберігання та переробки плодово-ягідної продукції, винограду та хмелю, а також придбаних суб’єктами господарювання у цей самий період основних засобів і товарів, виконаних робіт та отриманих послуг. Наголошено, що механізм і напрями підтримки зазначеного Порядку з контактами відповідальних виконавців доведено до райдержадміністрацій, ОТГ, а також розміщено на сайті облдержадміністрації у розділі «рослинництво».

3. Перераховано можливі форми здійснення підприємницької діяльності, що дасть змогу створювати фермерські господарства та сімейні фермерські господарства без статусу юридичної особи. Зазначено, що правові, економічні і соціальні засади створення та діяльності фермерських господарств визначені ЗУ «Про фермерське господарство».

4. Також наведено можливі варіанти отримання земельних ділянок для здійснення діяльності сімейним фермерським господарством без статусу юридичної особи, а також діючий компенсаторний механізм відповідно до статті 13-1 «Додаткова фінансова підтримка сімейних фермерських господарств» Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» сімейним фермерським господарствам, які зареєстровані платниками єдиного податку четвертої групи згідно із главою 1 розділу XIV Податкового кодексу України, а саме надання додаткової фінансової підтримки через механізм доплати на користь застрахованих осіб – членів/голови сімейного фермерського господарства єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Заслухавши представників організацій та суб’єктів господарювання, що займаються вирощуванням винограду і виробництва вина спільно вирішено:

— суб’єктам господарювання надати до Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації перелік проблемних питань при здійсненні діяльності пов’язаної з виробництвом вина та вирощуванням винограду;

— Департаменту агропромислового розвитку 30.08.2020 о 13.00 провести додаткову робочу зустріч із представниками Асоціації виноробів та виноградарів Закарпаття щодо підготовки та обговорення змін до діючого законодавства України в частині здійснення діяльності пов’язаної з виробництвом вина та вирощуванням винограду.

28 серпня 2020р.

Теги: винороби, зустріч