У закарпатських Вільхівцях реконструюють одну з найстаріших в Україні синагог (ФОТО)

У закарпатських Вільхівцях реконструюють одну з найстаріших в Україні синагог (ФОТО)

За підтримки Вільховецької об’єднаної територіальної громади (ОТГ), благодійна організація “Джерела Спадщини” (США) у жовтні 2020 розпочала реконструкцію Вільховецької синагоги.  Будівля є однією із найдавніших синагог в Україні і датується приблизно 1705 роком, інформує Вільхівська ОТГ.

“На початку літа 2019 року, синагогу у Вільхівцях відвідали представники єврейської громади з різних країн у складі наукової конференції, яка була присвячена темі Голокосту.  Невдовзі до нашої громади звернулися представники вихідців єврейської громади з Вільхівців щодо можливості повернення синагоги, її реставрації та створення там музею. Жителі нашої громади позитивно поставилися до цього питання, адже синагога вже тривалий час знаходилася у аварійному стані.

«Наша територіальна громада є однією із найуспішніших у країні, і ми раді, що змогли побудувати міст довіри із вихідцями єврейської громади Вільхівців, які проживають за кордоном, аби зберегти цю старовинну синагогу для майбутніх поколінь», — зазначила керуюча справами Вільховецької громади Емілія Кричфалушій.

Адвокатка, співзасновниця компанії із соціальним впливом “Тимофій” (США) та членкиня ради правління благодійної організації “Джерела Спадщини” Марія Хорун зазначила, що збереження старовинних релігійних споруд, кладовищ та поселень є першочерговою метою благодійної організації.

«Вільховецька синагога є не лише унікальною частиною культурної спадщини але і свідком багатьох історичних подій.  Від моменту її спорудження територія Вільхівців була під впливом багатьох країн і політичних режимів.  Синагога була в аварійному стані, проте її стіни міцні, і ще зберігся унікальний старовинний єврейський розпис з гілками оливкового дерева та зіркою Давида.  На території села Вільхівці насьогодні немає єврейської релігійної громади, тож синагога стане музеєм.  Ми впевнені, що скоро про Вільховецьку синагогу дізнаються не лише в Україні, але і далеко за її межами, — зазначила пані Хорун.

У жовтні 2020 року розпочалися активні будівельні роботи щодо відновлення синагоги. Станом на кінець листопада тут перекритий дах площею 295 кв.м. Реставрування будівлі відбуватиметься із оптимальним збереженням її унікального стилю та духу історії.

29 листопада 2020р.

Теги: синагога, Вільхівці