Учасник смертельної п’яної ДТП, в якій загинув закарпатський футболіст Мирослав Мудра, вимагає зняти арешт з його авто

Засідання, за участі адвоката заявника, прокурора та потерпілої сторони відбулося в п’ятницю, 19 березня.

Адвокат просив зняти арешт з автомобіля Volkswagen Caddy, що належить його клієнту, котрий проходить по справі трагічної загибелі Мирослава Мудри як свідок. Пізно ввечері 16 грудня 2020 року зіткнення саме з цією автівкою змінило траєкторію руху авто-вбивці і воно вилетіло на узбіччя, де здійснило наїзд на футболістів, що повертались з тренування.

З тих пір VW Caddy перебуває на штрафмайданчику, з ним було проведено ряд слідчих дій.

Прокурор хоча і заперечував проти зняття арешту з авто-учасника як з одного з речових доказів, але, оскільки не зміг обгрунтовано пояснити суду, для чого воно ще потрібне, в засіданні зробили перерву до понеділка, 22 березня.

Потерпіла сторона, яку представляв рідний брат загиблого футболіста, розповів суду про неточності у висновках експерта та поверхневість слідчих експериментів, а також ігнорування ряду пошкоджень на автомобілі. Пошкодження, які відсутні в матеріалах кримінального провадження, були виявлені при спільному візуальному огляді адвоката потерпілої сторони та поліції, зафіксовані і передані суду.

Також зі слів брата загиблого, поліція не хоче проводити незалежну транспортно-трасологічну експертизу, яка б дала більш детальну інформацію про події того вечора і остаточно встановила б роль у них власника Volkswagen Caddy.

Перший слідчий експеримент відбувся майже одразу після загибелі Мирослава Мудри, без участі сторони, яку визнано потерпілою – батька, брата і дружини загиблого. Проведення повторного слідчого експерименту вдалося домогтись лише після ряду відхилених клопотань та зустрічей з керівництвом поліції Закарпаття.

Це не єдині упущення в ході досудового розслідування, яке ведуть слідчі області. Ними ігноруються факти відсутності освідчення на алкоголь власника Volkswagen Caddy; повна втрата даних з камер відеоспостереження, які, за дорученням, мали зняти іршавські поліцейські (трагедія трапилася при в’їзді в Іршаву, поблизу нічного клубу «Іллара» — ред.); а також присутність у справі в якості свідків лише родичів та працівників водія Volkswagen Caddy.

Рідні неодноразово клопотали про заміну слідчого у цьому провадженні. Домогтися результату вдалося лише після зміни керівництва поліції Закарпатської області, проте вже майже на завершальному етапі досудового розслідування. Оскільки безпосередній підозрюваний у скоєнні ДТП з 18 грудня 2020 року перебуває під вартою і у поліції не виникає сумнівів щодо його провини у смертельній аварії, правоохоронці хочуть якнайшвидшого погодження від прокуратури для передачі матеріалів до суду.

У свою чергу, потерпілі не погоджуються з ігноруванням слідчими важливих службових упущень, хочуть більш детального розслідування участі в ДТП Volkswagen Caddy та просять поліцію роз’єднати кримінальне провадження – частину матеріалів по безпосередньому винуватцю направити до суду, а частину провадження щодо авто-учасника розслідувати більш детально.

Потерпілі припускають: саме роль VW Caddy могла бути ключовою і змінити траєкторію руху авто-вбивці настільки, що трапилася трагедія.

У поліції обіцяють прозоре розслідування. Прокурори області мовчать і, як було видно з їхнього виступу в суді, – зовсім не підготовлені.

Нагадаємо, найкращий футболіст Закарпаття 2020 року Мирослав Мудра трагічно загинув пізно ввечері 16 грудня 2020 року, коли повертався з тренування. На узбіччі на нього наїхав п’яний водій без прав. У Мирослава залишились молода дружина та мала донечка.

22 березня 2021р.