Суд у Мукачеві взяв під варту "стрілка" Швардака-молодшого (ВІДЕО)

Суд у Мукачеві взяв під варту "стрілка" Швардака-молодшого (ВІДЕО)

Сьогодні, 9 листопада, колегія суддів Мукачівського міськрайсуду під головуванням голови суду Івана Котубея розглянула клопотання прокуратури в кримінальній справі №303/6227/20 щодо Василя Швардака, якого обвинувачують у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених за ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 15 п.п.1, 12  ч. 2 ст. 115 (замах на вбивство) та ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю) Кримінального кодексу України.

Дані злочини відносяться до категорії тяжкого та особливо тяжких, і у разі визнання особи винною, їй загрожує покарання у виді позбавлення волі строком до 15 років.

Як наслідок, суд повністю задовольнив клопотання державного обвинувачення про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно В. Швардака. Відтак він має утримуватись в СІЗО щонайменше 60 днів.

Розгляд обвинувального акту по суті перенесено на завтра о 9.00

Про це повідомляє ветеранська спільнота Мукачева, понад 20 представників якої були присутні на засіданні та контролювали законність прийняття рішення Фемідою.

Напередодні атовці повідомили, що суд в Мукачеві відпустив під домашній арешт підозрюваного в декількох тяжких злочинах — стрилянині по 53-річному водію таксі 17 березня та з автомата по людях в міському парку 31 серпня 2019 року, 33-річного мукачівця Василя Швардака на псевдо «Шкваря».

За дивним «збігом», запобіжний захід щодо тримання під вартою був обраний лише одному учаснику стрілянини В.Герцовському, а відносно основного фігуранта — В.Швардака, прокуратура навіть не подала клопотання про застосування запобіжного заходу, а в іншій справі був обраний домашній арешт з електронним браслетом.

Також голова обласної спілки АТО «Карпатська Земля» Іван Удут зазначив, що за відпуск «додому» В.Швардака отримали «значну суму коштів» прокурор Закарпатської обласної прокуратури О. Андринишин (протеже екс-заступника прокурора області О.Василенка та контрабандиста В.Пересоляка), що веде справу, та заступник голови Мукачівського міськрайсуду В.Носов.

Як повідомляло Закарпаття-онлайн, 33-річний обвинувачений Василь Швардак, рухаючись на автівці «Volkswagen Passat», створюючи перешкоди у русі 53-річному водію «ЗАЗ Таврія», змусив останнього зупинитись на АЗС «ULTRA», поблизу найбільшого місцевого ринку «ГІД».

Надалі водій «Volkswagen» двічі вистрілив у бік «ЗАЗ Таврія». Одна з куль потрапила у водія, якого з важкими  травмами госпіталізували до місцевої лікарні.

Наразі стрілку оголошено підозру та вирішується питання про обрання запобіжного заходу. Прокуратура Закарпатської області клопотатиме про його безальтернативне тримання під вартою.

Торік, 31 серпня, даний підозрюваний В. Швардак на псевдо «Шкваря» вже влаштовував в Мукачеві стрілянину по людях, в парку, внаслідок чого було госпіталізовано з кульовим пораненням 23-річного мешканця смт. Чинадієво. 

Згодом в автомобілі «Лексус» місцевого кримінального «авторитета» Євгена Дребітко на псевдо «Білий»,  з якого стріляли в парку, знайшли 2 автомати УЗІ. До слова, нещодавно Є.Дребітка також було затримано по факту вимагання в складі ОЗГ.

Однак розслідування тієї резонансної стрілянини, незважаючи на особистий контроль тодішнього керівництва обласної поліції, за невідомих причин «замнулося» і ніхто не поніс досі покарання. Водночас джерела в правоохоронних органах висловлють версію, що «сприяв» цьому тодішній «губернатор» І.Бондаренко, який пов’язаний давніми дружніми та бізнесовими зв’язками із батьком стрілка, депутатом Мукачівської міськради В.Швардаком.

Також тодішня стрілянина була пов’язана з іншими кримінальними розбірками із бійкою та зброєю між мукачівськимм ОЗУ Дребітка і Пашкуляка в спортзалі в мікрорайоні Росвигово. Водночас поранений опісля цього  в парку виявився фактично випадковою жертвою цих розбірок.

Крім того, з липня 2019 року В.Швардак фігурує в кримінальній справі щодо спроб залякування громадського правозахисника В.Грегора шляхом підкидання під двері його помешкання поминального війнка з погрозами. 

09 листопада 2020р.

Теги: стрілок, варта, Швардак