%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%bf%d0%b0%d1%82%d1%82%d1%8f-%d0%bf%d1%96%d1%81%d0%bb%d1%8f-%d1%80%d0%be%d0%b7%d0%b3%d0%be%d0%bb-2

Прокуратура Закарпаття після розголосу ініціювала збільшення першого запобіжного заходу головному "господарнику" Ужгорода – правозахисник

Прокуратура Закарпаття після розголосу ініціювала збільшення першого запобіжного заходу головному "господарнику" Ужгорода – правозахисник

Сьогодні, 28 травня, Ужгородський міськрайсуд залишив без розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу директору Департаменту міського господарства міськради В.Бабидоричу та підряднику приватного товариства «Будівельна компанія «Антрол» В.Петаху, які підозрюються у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст. 191 та ч.1 ст. 366 Кримінального кодексу України, а саме – привласнення, розтрата майна в особливо великих розмірах або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем та службове підроблення.

Як повідомив Закарпаття онлайн громадський правозахисник Віталій Грегор, таке рішення суду зумовлене тим, що прокуратура Закарпатської області об’єднала в одне провадження дану справу по Кірпи з іншою – щодо розтрати коштів при ремонті площі Поштової. Правники і самі ж правоохоронці вважають такі процесуальні рішення досить сумнівними, оскільки це може вплинути на швидкість розслідування даної справи по суті.

Однак, розуміючи суспільний резонанс і необхідність вжиття всіх заходів щодо недопущення уникнення підозрюваним покарання, прокуратура сьогодні ж внесла нове клопотання. Йдеться про зміну раніше обраного запобіжного заходу В.Бабидоричу в справі розтрати майже 470 тис грн, виділених на ремонт площі Поштової у м. Ужгороді.

Враховуючи, що в першій справі по Поштовій, 7 травня, суд, взявши посадовця під варту, визначив альтернативну заставу в майже 1,5 млн грн, цього разу сума застави може сягнути 3-5 млн грн. Оскільки, згідноз  кошторисом, вартість лише додаткових робіт з реконструкції площі Кірпи сягала майже 3,3 млн грн, а повна – понад 6 млн. грн

Як раніше інформувало Закарпатття онлайн, попередній розгляд клопотання про «запобіжку» щодо площі Кірпи був запланований на 25 травня, однак зірвався через неявку прокурора.

Саме ж кримінальне провадження зареєстроване Ужгородською місцевою прокуратурою у січні 2019 року. З того часу прокурорами проведено серію слідчих дій. Тривалий час проводилась експертиза. Власне, її результати і стали підставою для оголошеної цьогоріч в березні підозри В.Бабидоричу. До слова, саму підозру посадовцю міська поліція не могла вручити тривалий час через, начебт, його раптове перебування «на лікарняному» і у «не встановленому місці».

Відповідальність за інкримінований злочин за розтрату бюджетних коштів в особливо великих розмірах, відповідно до ч.5 ст. 191 Кримінального кодексу України, передбачає позбавлення волі на строк від 7 до 12 років.

28 травня 2020р.

Теги: Бабидорич, підозра, площа Кірпи, Грегор