%d0%bf%d0%b5%d1%82%d0%b8%d1%86%d1%96%d1%8e-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d0%b1%d1%83%d0%b4%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d1%81%d1%8c%d0%ba%d0%be%d0%b3%d0%be-2

Петицію проти забудови Радванського кар’єру Ужгородська міськрада має розглянути до кінця наступного тижня (ВІДЕО)

Петицію проти забудови Радванського кар’єру Ужгородська міськрада має розглянути до кінця наступного тижня (ВІДЕО)

Петицію проти забудови на ужгородському кар’єрі вирішив подати житель міста Ернест Самсончик разом із другом Олександром Ровняком. За його словами, тут майже готовий один житловий будинок, поруч готують землю для будівництва іншого: «Сама петиція не проти цієї будівлі, а петиція за те, щоб територію навколо озера на кар’єрі зробити парковою зоною. Тим самим тут більше не будуть будуватися будинки, які б засмічували своїм виглядом той природній куточок Ужгорода, який у нас є».

Ернест Самсончик каже: до петиції підготували також додатки з пропозиціями: «Перше – каналізація, так як будинки на цій вулиці не мають каналізації, їхні відходи впадають під землю, з-під землі ці відходи можуть попасти в саму воду. Друга вимога – це окреслення території самого парку. Третя вимога – власникам тих ділянок, котрі уже собі приватизували біля самого озера внизу, щоб їм мерія запропонувала такі ж ділянки в іншому місці». За словами Ернеста, такий прецедент уже був в Ужгороді, а саме – з тенісними кортами біля «Спартака».

При проведенні робіт на цій ділянці треба зважати на кілька чинників, розповідає екологиня Оксана Станкевич-Волосянчук: «Зокрема, питання, куди будуть іти стічні води, тобто сьогодні кар’єр є чистий: там нема ні промислових, ні побутових стоків».

За словами екологині, будь-яка урбанізація негативно впливає на людей як емоційно, психологічно, так і естетично. Тому забудова кар’єру є небажаною. Узагалі присутність житлових кварталів там, де відпочивають люди, не найкращий варіант розвитку території.

За майже два тижні петиція набрала понад 280 голосів. Тепер її мають розглянути в Ужгородській міськраді.

Заступниця начальника управління містобудування та архітектури міськради Оксана Каліновська розповіла, що в управлінні брали будівельні паспорти на забудову двох земельних ділянок якраз у цьому мікрорайоні на Стефаника.

«Ще раніше, десь в 2010 році, був затверджений детальний план, тобто була розроблена схема забудови цього району навколо кар’єру. Згідно кадастрової карти, один ряд придатний під забудову, далі він розгалужується. Тобто вони забудовують не саму зелену зону, бо там нема на чому будувати. Щоб створити паркову зону — ми тільки за, бо із всієї документації, особливо генеральним планом і коригуванням генерального плану, передбачається там зелена зона загального користування, а якщо буде мати статус парку – теж добре».

За словами Оксани Каліновської, петицію проти забудови на кар’єрі міська рада має розглянути до кінця наступного тижня.

30 липня 2020р.

Теги: кар’єр, Радванка, петиція, парк