Перших на Закарпатті від COVID-19 вакцинуватимуть лікарів

Перших на Закарпатті від COVID-19 вакцинуватимуть лікарів

За словами директора департаменту охорони здоров’я Анатолія Пшеничного, ліжковий фонд закладів охорони здоров’я заповнений майже на 62 відсотки. На 70% заповнені реанімаційні відділення лікарень.

Однак ця наповненість у розрізі районів дуже нерівномірна. Саме тому дуже важлива комунікація між медичними закладами, максимальна оптимізація роботи, щоб не виникало ситуацій, коли одна лікарня завантажена на 100%, а інша – на 12%.

Якщо у сусідніх областях існує практика обміну хворими, то у Закарпатті нема можливості перевезти важких хворих у лікарні Львівщини чи Івано-Франківщини. Тому лікарям та медичним закладам області потрібно розраховувати лише на власні сили.

Водночас медичним працівникам розповіли про плани вакцинації, а також про те, яким чином буде організований цей процес. Головний епідеміолог Закарпаття Вікторія Тимчик повідомила, що передусім вакцинацію проведуть буде серед медиків, які працюють безпосередньо із хворими на COVID-19.

А робитимуть це мобільні групи, які попередньо пройшли онлайн-навчання у Києві. Наступними на черзі будуть працівники інших відділень та адміністрація медичних закладів. У першу хвилю вакцинації також потрапляють ті, хто перебуває в інтернатних закладах для людей похилого віку та їх працівники.

Що стосується наступних хвиль вакцинації, то до них зможуть потрапити усі бажаючі, попередньо зареєструвавшись в електронній черзі. Після щеплення кожен отримає документ, що підтверджує цей факт. Чи буде він електронний, чи паперовий наразі вирішується.

19 лютого 2021р.

Теги: лікарі, вакцинація