%d0%be%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%bb%d1%8e%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%bd%d1%8f-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b8-%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%bd-2

Оприлюднено звернення проти створення на Закарпатті окремого угорського району з центром у Берегові

Оприлюднено звернення проти створення на Закарпатті окремого угорського району з центром у Берегові

Заява

1 червня 2020 року було оприлюднено проект Постанови Кабінету Міністрів України, в якій вказано кількість новоутворених районів у всіх областях України. Відповідно до останнього рішення на Закарпатті зазначено 5 районів області (Берегівський, Мукачівський, Тячівський, Ужгородський та Хустський), а не 4, як це було передбачено попередніми узгодженими рішеннями і який був компромісним та історично вмотивованим.

Звертаємо увагу на те, що угорська влада, систематично втручаючись у внутрішні справи України, йдучи на поводу в московсько-кремлівської диктатури, яка веде війну на сході України, маніпулює мовним і територіальним питанням на Закарпатті, провокуючи нестабільність в історично толерантному регіоні. Постійно нагнітаючи обстановку на Закарпатті навколо згаданих питань, офіційний Будапешт продовжує блокувати євроатлантичну інтеграцію України й публічно заявляє, що й надалі продовжуватиме це робити.

Останні ж заяви представників української влади про перегляд положень мовного закону та поїздка в Угорщину міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби дивним чином співпали з тим, що в перспективному плані районування Закарпаття з’явився ще один новий район – Берегівський із центром у м. Берегово. Ще одним дивним збігом є те, що його територія співпадає з межами компактного проживання етнічних угорців, а відтак – вимога про створення фактично адміністративно-територіального етнічно-угорського національного району, який раніше з політичних міркувань просувався угорцями в Закарпатті під назвою «Притисянський» стає реальністю.

Розглядаємо такі дії як ігнорування національних інтересів українців, які тут проживають споконвічно, а також як загрозу територіальній цілісності України, міжнаціональною провокацією, що неминуче загострить ситуацію не тільки в найзахіднішому регіоні України, а й спровокує нестабільність в інших регіонах, де проживають представники національних меншин.

171005062020

Звертаємося до всіх, хто у відповідності до Конституції України зобов’язаний гарантувати і забезпечувати державну незалежність та територіальну цілісність України – Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України та народних депутатів України з вимогою не допустити створення штучного і малочисельного адміністративно-територіального угорського району з центром у м. Берегово на Закарпатті (під назвою Берегівський район), що може призвести до виникнення поетапного роздмухування антиукраїнської політики щодо розколу та поділу Української держави у майбутньому. Вимагаємо від вищих посадових осіб та органів державної влади держави  неухильно стояти на захисті національної безпеки й національно-територіальної цілісності України.

5 червня 2020 р.,
м. Ужгород.

Заява відкрита для підписання, підписи про її підтримку просимо надсилати на електронну адресу: [email protected]

     За дорученням організацій:

     Віктор Бедь,
     голова Закарпатського обласного товариства
     борців за незалежність України в ХХ столітті,
     голова проводу Закарпатського

     національно-патріотичного об’єднання «Україна Соборна»,
     народний депутат України 1-го скликання

     Маріан Токар,
     голова громадської організації
     «Агенція досліджень регіонального соціуму «Карпатія»

     Антоніна Вчорашня,
     відповідальний секретар
     Християнсько-народної спілки Закарпаття

     Віктор Понзель,
     голова громадської організації
     «Молодь Закарпаття»

09 червня 2020р.

Теги: угорці, район, Берегово