Обвинуваченого в перешкоджанні журналістській діяльності "ріднозакарпатського" Іванча з Хуста нагородять грамотою Верховної Ради

Обвинуваченого в перешкоджанні журналістській діяльності "ріднозакарпатського" Іванча з Хуста нагородять грамотою Верховної Ради

25 лютого Закарпатська обласна рада прийняла чергове скандальне рішення «Про клопотання щодо нагородження Грамотою Верховної Ради України (заступник голови Хустської РДА, депутат Хустської райради Іванчо Ю. О.)». Дане рішення прийнято одноголосно 35 депутатами.

Ініціювала це питання Закарпатська ОДА з подачі місцевої партії «Рідне Закарпаття». Сам Ю.Іванчо є креатурою народного депутата з Хуста Валерія Лунченка, який є співзасновником «Рідного Закарпаття».

Сам же номінанат на грамоту донедавна займав посаду голови Хустської райради, а нині є заступником голови Хустської РДА, і фігурував в декількох скандалах та навіть криміналі.

Так, в листопаді 2019 року щодо Ю.Іванча до Хустського райсуду був направлений обвинувальний акт, в якому прокуратура Закарпатської області просить визнати його винним в перешкоджанні журналістській діяльності Станіслава Данка. Оскільки на запит журналіста восени 2018 року про суму зарплати, отриманої за рік, голова райради, всупереч закону, відповіді не надав. Більше того, до початку першого ж засідання Ю.Іванчо вину визнав і просив звільнити від відповідальності через «щире каяття». Однак згодом сам же відкликав своє «каяття». Ця справа наразі перебуває в апеляції.

Інший скандал мав місце наприкінці 2017 року із невиплатою кількамісячної заробітної плати сотням технічних працівників освіти Хустського району. В той же час, згідно з зарплатними відомостями, голова ради Ю.Іванчо отримав за грудень 2017 року зарплату з матеріальною допомогою і надбавками понад 50 тис. грн., а його заступник М. Калинич – понад 45 тис. грн.

Громадськості Ю. Іванчо також сумновідомий і іншими гучними скандальними подіями.

Це незаконне призначення влітку 2017 року на посаду голови райради внаслідок «владного перевороту», незаконність якого вже підтвердив остаточно і Верховний Суд.

Інший випадок — це судовий позов, поданий Юрієм Іванчо від імені районної ради проти громадського правозахисника Віталія Грегора за його «антивладну» публікацію у сойфальній мережі Фейсбук, в якій той звинуватив владу Хустщини в «дерибані» бюджету і назвав її «баригами».

Також даний ексголова Хустської райради тогоріч, на місцевих виборах, в Хусті фігурував в скандалі із тиском на голову ТВК. Так,  Ю.Іванчо вимагав продовжити повторний перерахунок голосів всупереч рішенню суду, в інтересах кандидата в мери від «слуг» екс-«губернатора» Василя Губаля.

04 березня 2021р.

Теги: Іванчо, Хуст, грамота