На Закарпатті учасники від 4 до 82 років змагалися зі спортивного орієнтування (ФОТО, ВІДЕО)

На Закарпатті учасники від 4 до 82 років змагалися зі спортивного орієнтування (ФОТО, ВІДЕО)

Чемпіонат зі спортивного орієнтування почався об 11 годині. Тут на базі оздоровчого табору в Оноківцях зібралися учасники. У сімейних стартах завдання виконували діти віком до 10 років. Наймолодшому — чотири. Він побіг разом із мамою. Найстаршому учаснику — Петру Назаренко з Ужгорода — 82 роки. Спортивним орієнтуванням, каже, займається з 1963-го. Розповідає, обрав орієнтування в першу чергу через те, щоб підтримувати зв’язок із людьми.

«По-друге, свій фізичний стан, а по-третє, це цікаво на природі. Тут поєднуються фізична підготовка (треба бігати в горах), розумова підготовка (треба думати і знати). Тут треба вибирати шлях і варіант руху, а для того треба мати інтелект», — сказав орієнтувальник.

Учасникам дають карту з контрольними пунктами. Вони мають знайти всі місця і прийти до фінішу. Для цього використовують також компас, — пояснила Анастасія Корнієнко, котра приїхала з Великого Березного. Вона розповіла, що кожному учаснику видається компас і мапа, на якій відзначено північ.

«І треба прикласти (компас — ред.) до карти. На ній є полоска. Просто прикласти і навести на північ. На цей момент північ позаду мене. Завжди має показувати на північ. І потрібно крутити карту. І так розбираєшся — куди йти, в який бік. І ось карточки, де треба проколювати. Спортивне орієнтування полягає в тому, що позначені точки, і ми будемо проходити й позначати ті місця, де ми встигли. Змагаємося, хто перший прийде на фініш», — пояснила Анастасія.

На змагання приїхали збірні Ужгорода, Великого Березного, Ужгородського району та Іршавського, — розповів організатор Василь Кочан. Однак учасники виконували завдання індивідуально через заборону скупчення людей під час пандемії коронавірусу. Через карантинні обмеження організатори вирішили провести змагання саме в такому форматі.

«І плюс приїхали збірна ветеранів міста Ужгорода та Ужгородського району, — сказав Василь Кочан. — На сьогоднішньому етапі ми нарешті відродили роботу Федерації спортивного орієнтування міста Ужгорода. Підготували електронне табло. Кожен має свій номер. В особистій карточці написаний старт. Тобто люди не будуть разом. Кожен стартує за пів хвилини, хвилину».

Контрольні пункти визначили відповідно до віку учасників. Також різнилася і відстань, яку вони мали подолати, — пояснює головний суддя змагань, очільник Федерації спортивного орієнтування міста Ужгород Віктор Малетич.

«Заявилися у нас 69 хлопців і 54 дівчат. Приїхали трохи менше. Там кожна дистанція за віковими групами. У них різна дистанція. Найменше побігли діти — пів кілометра. Найбільше — це двадцять перша «еліта». У них близько 5 кілометрів», — розповів Віктор Малетич.

Змагання тривали близько трьох годин. Переможців визначали за кількістю контрольних пунктів, які вони пройшли, а також за часом.

20 грудня 2020р.

Теги: орієнтування