%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%bf%d0%b0%d1%82%d1%82%d1%96-%d1%81%d1%84%d0%be%d1%80%d0%bc%d1%83%d0%b2%d0%b0%d0%b2%d1%81%d1%8f-%d0%bd%d0%b0%d0%b9%d0%b2%d0%b8%d1%89%d0%b8%d0%b9-%d0%b2-2

На Закарпатті сформувався найвищий в Україні рівень колективного імунітету до COVID – 25%

В Україні рівень колективного імунітету до коронавірус в середньому становить 5,2%. Такі дані отримані лабораторією «Сінево» на основі результатів перших півтора місяці імунологічного тестування населення. Також опубліковано карту результатів по регіонах, згідно з якою найвищий рівень імунітету сформувався на Закарпатті — 25%, а найнижчий — Херсонська та Луганська області — 1%.

Понад 10 тисяч осіб в лабораторіях «Сінево» пройшли дослідження на антитіла G, які свідчать про наявність імунітету до COVID-19. Згідно з результатами, найвищий рівень колективного імунітету зафіксований у західному регіоні — близько 11%. Зокрема, в Луцьку антитіла G виявлені у 13% клієнтів лабораторії, Івано-Франківську — 14%, Чернівцях — 14%, рівно — 13%.

Найнижчий рівень колективного імунітету до коронавірус дослідники «Синево» зафіксували в південному регіоні країни — в середньому 2%. Зокрема, в Одесі — 2%, Миколаєві — 2%, Херсоні — 1%.

В інших регіонах (північ, центр, схід) рівень колективного імунітету становить 3-5%.

При цьому найвищий відсоток антитіл G виявлено у дітей до семи років — 9%, у осіб віком від 8 до 20 років — 3,5%, від 20 до 40 років — 4%, від 41 до 60 років — 6%, в осіб у віці 60 років і старше — 7%.

Найбільший попит на виконання досліджень на імунітет до covid 19 спостерігався серед мешканців Києва. При цьому за результатами тестування у столиці позитивний результат аналізу на антитіла G був виявлений лише у 3% клієнтів, у Київській області — близько 7%.

За словами директора з розвитку «Сінево» Миколи Бутенко, результати перших півтора місяці тестування в Україні показали: статистика в країні порівнянна з ситуацією в світі.

«У середньому рівень колективного імунітету в Україні становить 5%. Наприклад, такий же показник колективного імунітету в Іспанії. Це дає підстави говорити, що сьогодні колективного імунітету в Україні фактично немає «, — сказав він.

При цьому Бутенко зазначив, що рівень колективного імунітету по країні істотно відрізняється залежно від регіону. Зокрема, в окремих містах Західної України — Ковель або Мукачево — кількість імунних осіб сягає навіть 20-30% і це дозволяє припускати, що жителі регіону, ймовірно, більш захищені перед другою хвилею епідемії.

«У той же час в Південній частині України середній рівень колективного імунітету становить лише 2%. Це свідчить про те, що населення регіону з вірусом практично не стикалося, і в разі другої хвилі цей регіон буде перебувати в зоні підвищеного ризику «, — наголосив Бутенко.

Крім тестування на антитіла G, «Сінево» проводить тестування на антитіла А, які показують активну фазу хвороби. Зокрема, з початку тестування лабораторія виконала понад 7,5 тисяч таких тестів. З них позитивний результат був виявлений у 8,6% клієнтів. Це середній показник серед усіх областей, де лабораторія проводила тестування на антитіла а.

Аналогічно ситуації з антитілами G в західному регіоні країни антитіла класу А зафіксовані біля майже 13% населення. Зокрема, в Луцьку їх виявлено у 15% клієнтів, в Івано-Франківську — 16%, Чернівцях — 16%, Хмельницькому — 11%, Рівному — 5%, Тернополі — 5%.

Найнижчий рівень антитіл класу А (5%) був виявлений у південному регіоні. Зокрема, в Одесі — 5%, Миколаєві — 1%, Херсоні — 10%. В інших регіонах (північ, центр, схід) рівень антитіл класу А становить близько 7-8%.

У Києві антитіла А були виявлені у 8% клієнтів, які здали аналіз у «Синево», у Київській області — близько 7,5%.

Дослідження на антитіла lgG проводяться в лабораторії методом імуноферментного аналізу (ІФА, ELISA) німецькою автоматичному обладнанні та тест — системах компанії Euroimmun (Німеччина), а також методом khemilyuminestsentnogo імуноаналізу (CMI) на американському автоматичному обладнанні та тест — системах компанії Abbott (США).

14 липня 2020р.