%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bc%d1%96%d1%81%d0%be%d0%bc-%d1%89%d0%be-%d0%b4%d0%be%d0%b7%d0%b2%d0%be%d0%bb%d0%b8%d0%b2-%d1%80%d0%be%d0%b7%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%ba%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%82-2

Компромісом, що дозволив розблокувати КПП "Тиса", стало мито 55 центів за кілограм "італійської" посилки (ВІДЕО)

Компромісом, що дозволив розблокувати КПП "Тиса", стало мито 55 центів за кілограм "італійської" посилки (ВІДЕО)

На Закарпатті перевізники, які доправляють в Україну посилки італійських заробітчан і товари на замовлення, заблокували пропускний пункт «Тиса». Начебто сталося це через те, що водії не хочуть платити мито за товари, йдеться у ТСН.Тиждень.

КПП вже розблокували, але від ранку він був непроїзним. Блокували його водії, які від п’ятниці не могли перетнути кордон. Хоч до цього часу роками безперешкодно перевозили через цей пункт пропуску так звані «посилки з-за кордону» в Україну. Здебільшого це вантажі від заробітчан з Італії. Буси, які перевозили ці посилки та інші товари, часто робили це незаконно. За інформацією ТСН.Тиждень, водії платили прикордонникам та митникам близько 300 євро за пропуск мікроавтобусу. Тобто посилки не декларували, але за хабар проїжджали. Але тепер від перевізників вимагають офіційно платити мито за вантаж. Ціна — 1 євро за 1 кілограм вантажу — водіїв не влаштовувала.

«Спочатку було 80 центів, нехай євро. Минулої неділі сказали на 50 (центів) – ми були згідні. Цю неділю вже євро. Минуло пів дня – вже євро тридцять», — скаржиться водій.

«Ніхто нікого не попереджав. Ми собі приїхали, як звичайно в неділю, а зараз нас поклали в такий блок, що ми не маємо ані туалету, ані їсти, мочимся, блокуємо митниці», — каже інший кермувальник.

Водіїв так це розлютило, що вони заблокували пункт перетину та навіть скинули в кювет машину прикордонників. Митники ситуацію пояснюють просто – мовляв, вирішили навести лад на кордоні. Що тут роками існувала схема перевезення посилок — відхрещуються. Натомість в обласній адміністрації підтверджують — схема діяла.

«Є якісь корупційні схеми, які формували незаконні обсяги цих платежів в кишені посадових осіб,  але не в бюджет держави», — коментує голова Закарпатської ОДА Олексій Петров.

Від п’ятниці на в’їзд в Україну з боку Угорщини утворилася кількакілометрова черга. На КПП «Тиса» терміново прибули керівник Державної митної служби та керівник прикордонної служби. Щоправда, пункт перетину уже розблокували. Водії та митники домовилися про тариф — компромісний для обох сторін. А саме 55 центів за кілограм вантажу.

«Станом на тепер десь оформлено вже перших вісім автобусів. В середньому виходить сплачувати з автобуса від 12 до 16 тисяч гривень, в залежності від кількості товару, від якості», — пояснює в.о. начальника Закарпатською митниці Олександр Богаш.

Якщо в середньому 14 тисяч гривень мита з кожного перевізника, а щотижня тільки цей пункт пропуску перетинає близько тисячі мікробусів, які це суми для бюджету — десятки мільйонів кожного місяця. Тепер очікуємо, що правоохоронці розслідують схему з «італійськими посилками» та викриють тих, хто поповнював свої особисті бюджети.

01 червня 2020р.

Теги: перевізники, блокування, мито, посилка