В Україні запровадили локдаун вихідного дня

Відповідне рішення прийнято на засіданні уряду в середу. За постанову проголосували усі, крім міністра культури Олександра Ткаченка, який утримався.

За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, зокрема, внесені зміни до постанови №641, які передбачають запровадження в Україні «карантину вихідного дня».

Він зауважив, що оскільки нові обмеження «неприємні та болісні» для бізнесу в ресторанній, розважальній та культурній сферах, уряд готовий підтримати підприємців. Для цього повністю відновлюються та розширюються наступні програми підтримки:

— компенсація частини зарплат робітників у зв’язку з простоєм;

— програма портфельних гарантій, яка має запрацювати найближчим часом (до 80% кредиту буде покриватися державою);

— можливість застосування механізму визнання «карантину вихідного дня» форс-мажорною обставиною, що зараз обговорюється з Торговельно-промисловою палатою;

— продовження реалізації програми доступних кредитів «5-7-9», яка дає змогу отримати кредитні канікули для бізнесу. Тобто йдеться про рефінансування існуючих позик фактично під 0%.

«В останній місяць в Україні фіксується експонентне зростання кількості захворілих на COVID-19. А отже, суттєво збільшується навантаження на наші лікарні та українських лікарів… Десятки країн Європи з потужними медичними системами запроваджують нові локдауни. Великобританія, Франція, Італія, Польща, Німеччина, Чехія — всі вони йдуть на посилення карантинних заходів, щоб розірвати ланцюг захворюваності. Економіка України не витримає повного локдауну. Саме тому уряд та МОЗ разом з епідеміологами, аналітиками, представниками бізнесу почали шукати збалансований варіант додаткових карантинних обмежень», розповів Д. Шмигаль.

11 листопада 2020р.

Теги: локдаун, карантин