%d0%b2-%d1%83%d0%b6%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%be%d0%b4%d1%96-%d1%81%d0%b8%d0%bc%d1%84%d0%be%d0%bd%d1%96%d1%87%d0%bd%d0%b8%d0%b9-%d0%be%d1%80%d0%ba%d0%b5%d1%81%d1%82%d1%80-%d0%b4%d0%b0%d0%b2-%d0%b7-2

В Ужгороді симфонічний оркестр дав "захищений" концерт перед філармонією (ВІДЕО)

В Ужгороді симфонічний оркестр дав "захищений" концерт перед філармонією (ВІДЕО)

На площі Фенцика в Ужгороді — перед обласною філармонією — збирається симфонічний оркестр. На безпечній відстані, у захисних масках, розміщуються 40 артистів колективу. Закарпаття залишилося на 2 етапі послаблення карантину через спалахи COVID-19. Оркестр готувався онлайн, згодом — невеликими групами. І ось вперше за понад 2 місяці зібралися разом на імпровізовану репетицію під відкритим небом. Мелодії привабили перехожих — це переросло у невеликий концерт.

Вікторія СВАЛЯВЧИК-ЦАНЬКО, диригентка, керівниця симфонічного оркестру Закарпатської обласної філармонії:

— Ми заскучили за спільним музикуванням, карантин вніс свої корективи у життя всіх. А зокрема, і в мистецьке життя, де колективи збираються великими групами. Так спонтанно вийшло, що ми зібралися всі разом, не в приміщені, а на вулиці. Ми вибрали найкращі шлягери світової класики: Бізе «Увертюра», французький «Салют», також із кінофільма один твір, також, звісно, Марш Радецького, яким завершують практично всі концерти. Музика нас об’єднує — це дуже важлива складова. Взагалі мистецтво надихає завжди.

Півгодини просто неба під супровід дрібного дощу та поривчастого вітру музиканти грали світову класику — вибрані композиції із репертуару симфонічного оркестру. І щоразу зривали овації. Адже людям бракує того ритму життя, де було місце митецьким подіям.

Сергій КОЗАДАЄВ, ужгородець, глядач концерту просто неба:

— Емоції неперевершені, адже у такий непростий для країни час, скрутний не тільки психологічно, але й економічно, такі заходи піднімають настрій. Це була імпровізована репетиція під відкритим небом. Я би бажав, аби такі репетиції були частіше, оскільки для нашого міста це буде ще одна родзинка.

Самі артисти оркестру радіють можливості зіграти разом наживо. А ще — надихнути когось своєю творчістю.

Вікторія ГОРДІЙЧУК, артистка симфонічного оркестру Закарпатської обласної філармонії:

— Ми скучили за нашими глядачами, займалися ми дистанційно. Це було не так просто. Адже така музична діяльність потребує ансамблевості. Воно вийшло як завершальне дійство, сюрприз для ужгородців. Надіємося, що все скоро закінчиться. Хочу сказати: музика не помирає, вона залишається.

Цей імпровізований захід від симфонічного оркестру — підготовка до закриття концертного сезону. Усі заскучали за мистецтвом наживо, і якщо епідемічна ситуація покращиться, сподіваються зустрітися знову: не тільки під відкритим небом, але й у концертних залах.

11 червня 2020р.

Теги: оркестр, концерт, філармонія