%d0%b0%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%86%d1%96%d1%8f-%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%bf%d0%b0%d1%82%d1%81%d1%8c%d0%ba%d0%b8%d1%85-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%be%d1%80%d1%96%d0%b2-qu-2

Атестація закарпатських прокурорів : "золотошукач" Малинич пройшов, Черничко провалив, Гаврилюк далі "хворіє"

Атестація закарпатських прокурорів : "золотошукач" Малинич пройшов, Черничко провалив, Гаврилюк далі "хворіє"

Згідно з оприлюдненими кадровими комісіями на сайті Офісу Генпрокурора підсумків співбесід на доброчесність із прокурорами регіональних (обласних) прокуратур від 21 липня , результат щодо закарпатських прокурорів наступний:

— начальник Відділу забезпечення представництва в суді Андрій Малинич — успішно

— начальник Відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання державного обвинувачення Валерій Черничко — неуспішно

— прокурор Закарпатської області Володимир Гаврилюк — перенесено (через «лікарняний»)

Відтак, щодо А.Малинича кадровою комісією №9 Офісу Генпрокурора фактично не взятими до уваги залишились факти, документально підтверджені, наведені громадськістю в зверненнях та в публікаціях в регіональних ЗМІ. До слова, успішному проходженню Малиничем атестації 21 липня сприяв його раптовий «лікарняний«.

Йдеться, про поїздку цього висопоставленого прокурора у складі групи з 8 осіб в західноафриканську країну Сьєрра-Леоне. Дана авантюрна поїздка щодо пошуків золотих родовищ супроводжувалася пиятиками, контактами з місцевими повіями, скандалом з фальшивими доларами від високопоставленого ужгородського поліцейського та передчасним поверненням додому. А також співучасть в корупційних схемах, «прихватизації» історичного комплексу «Корона» та злочинному угрупованні ужгородського депутата-втікача І.Волошина.

Водночас, в членів комісії залишились питання до походження майна дружини та близького оточення даного закарпатського прокурора — нотаріуса Наталії Малинич, які будуть досліджуватись окремо вже правоохоронними органами. Зокрема, вона фігурує в реєстрації «занижених» по вартості  29 квартир І.Волошина, що є предметом в гучній кримінальній справі, яка розслідується ГСУ Нацполіції під процесуальним керівництвом Офісу Генпрокурора.

Частковим здобутком атестації можна вважати її непроходження керівником «антикорупційного напрямку» закарпатської прокуратури Валерієм Черничком. Він курував нагляд за особливо важливими кримінальними справами, підзвітнми обласній поліцї (службові та корупційні злочини, вбивства, резонансні ДТП тощо). Зокрема фігурував у скандалі із виправдання вбивства вчителя у Великому Березному кримінальним «авторитетом» Копчею.

Також незрозумілою залишається доля подальшої атестації, а відтак і перебування на посаді головного прокурора Закарпаття В.Гаврилюка. Який «раптово» захворів напередодні співбесіди та перебуває «на лікарняному» досі.

Як повідомляло Закарпаття онлайн раніше, ще щонайменше двоє висопоставлених прокурорів прокуратури Закарпатської області провалили співбесіду на доброчесність і відтак мають бути звільнені. Це  начальник «антикорупційного» відділу організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням територіального управління ДБР Юрій Дербак та його заступник Іван Бітлян.

Другий, після Гаврилюка, високопоставлений прокурор Закарпаття О.Василенко, який «курував» дотримання законодавства на митниці та різного роду сумнівні перекваліфікації із важких корупційних статей на значно «легші», наразі уникнув атестації. Схему того, як це відбулось наразі досліджують як місцеві, так і київські журналісти-розслідувачі та громадські активісти.  

27 липня 2020р.

Теги: атестація, прокурор, Малинич, Черничко, Гаврилюк, Василенко